Online initiatieven in Coronatijden

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Momenteel leven we in verband met het Coronavirus in uitdagende tijden. Dit geldt ook voor de culturele- en evenementensector. Gelukkig zijn er verschillende hartverwarmende en creatieve acties die ervoor zorgen dat je niet de deur uit hoeft om cultuur op te snuiven. De huidige situatie heeft alle grenzen in de wereld weten te bereiken. Dit zorgt ervoor dat we ook buiten de Noordelijke provincies kijken en via onze smartphone- en computerschermen ook profijt hebben van de initiatieven die door het hele land, en zelfs over de hele wereld, worden opgezet. We hebben enkele mooie initiatieven voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij je dagelijkse portie aan cultuur kunt krijgen. Klik hier als je het complete overzicht aan online initiatieven wilt bekijken.

Genieten van verhalen met podcasts

Het podcastgenre is in deze tijden van de lockdown een nog grotere opmars aan het maken. Zo kun je luisteren naar de podcast Toekomstmuziek, waarin Wander Wouda zijn liefde voor nieuwe muziek -en technologie combineert. Hij spreekt met muziekprofessionals, muzikanten, producers, tekstschrijvers en AI experts. Onderwerpen als ethiek, robot muziek, het verleden en de toekomst komen aan bod. Op deze manier wordt er licht geschenen op de toepassing van deze technologie binnen de muziekindustrie. Ook het Hunebedcentrum zit niet stil. Op hun website kun je lezen over archeologie en hoe een archeoloog te werk gaat. Daarnaast kun je luisteren naar de verhalen van de archeologen van het Hunebedcentrum in verschillende podcasts over archeologie. De ANWB heeft ook een podcast onder de noemer Verborgen Verhalen. In deze podcast kun je de verborgen verhalen van Nederland ontdekken en meer te weten komen over bijzondere natuurverschijnselen, lokale mythes en bizarre mysteries. Kun je niet genoeg krijgen van verhalen? 


Bekijk meer podcasts

Muzikanten blijven optreden

Vele muzikanten weten momenteel hun podium te transformeren naar een online platform. Muzikanten laten zich zeer zeker niet uit het veld slaan. Bands als Rue Royale, DeWolff en Coldplay gaven al online concerten en artiesten als John Legend, Wende Snijders en Alain Clark besloten ook hun kunsten te gebruiken om via de camera het publiek een hart onder de riem te steken. Ook het Nederlands Kamerkoor wil muziek de woonkamer inbrengen. Via hun website delen diverse leden hun favoriete muziekstukken. Daarnaast is er voor de vierde editie van Klaterklanken op Buitenplaats Elswout in Overveen een videoroute gemaakt met musici en ensembles die aan het festival zouden deelnemen. Je kunt deze muzikale gids waar je maar wilt beluisteren.


Bekijk meer muzikale initiatieven

Theatergezelschappen streamen er ook op los

Ook de theaters voelen de klap van de Coronacrisis. Om het publiek geen theaterstukken te ontzeggen, zijn er genoeg theatervoorstellingen die via livestream te volgen zijn. Zo worden er tijdens coronatijd regelmatig diverse musicalregistraties gedeeld door Stage Memories. Daarnaast wordt er het project Broadway op de Bank aangeboden, waarin Rudy Hellewegen en Steven Roox bij mensen langs gaan om te praten en te zingen, en is er de podcast van het online cultuurplatform de Cultuurpers, waarin aandacht wordt geschonken aan onderwerpen die actueel zijn in de culturele sector. Er zijn genoeg theatergezelschappen die de uitdaging aan gaan om een volledige theaterervaring de woonkamers in te brengen. Denk aan de show van Square 2.1, waarin magie, poëzie en beeldende kunst samen komen.


Bekijk meer online theater

Tripje naar New York, Berlijn, Londen of Parijs

Cultuur opsnuiven in New York, Berlijn, Londen of Parijs kan gelukkig ook via digitale wegen. Denk aan het British Museum, waar je met een virtuele tijdlijn kunt terugreizen tot maar liefst twee miljoen jaar in het verleden. Zo kun je meer te weten komen over de objecten die door de eeuwen heen zijn ontdekt. Dan is er ook het Musée d'Orsay in Parijs. Dit museum biedt websitebezoekers de online expositie From station to the renovated Musée d'Orsay, waarin je meer te weten komt over de oorsprong van het prachtige museumgebouw. Ook Berlijn behoort tot de mogelijkheden dankzij het Pergamom Museum, waar bezoekers maar liefst acht virtuele tours kunnen volgen. Er zijn dankzij een initiatief van Google Arts & Culture nog veel meer musea over de hele wereld die virtuele exposities aanbieden. Liefhebbers van de opera kunnen onder andere dankzij het Metropolitan Opera House hun hart ophalen. Dit operahuis in New York City biedt dagelijks gratis operavoorstellingen, die vervolgens twintig uur beschikbaar zijn. Zo kun je luisteren naar klassiekers als Carmen, La Bohème en La Traviata.


Bekijk meer internationale uitjes

Wandel langs de mooiste routes

Nu we allemaal een beetje opgesloten zitten tussen vier muren is het extra fijn om af en toe een mooie wandeling te maken. Gelukkig zijn er genoeg routes waaruit je kunt kiezen in Noord-Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de 11Stegentocht in Woudsend, waarbij je kunt dwalen door pittoreske straatjes en op avontuur kunt met je vrienden of familie. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven. Zo heeft Staatsbosbeheer in Groningse natuurgebieden virtuele dierenkaarten verstopt. Hiermee kun je met de gratis Perfect Earth Animals app op zoek naar de mooiste dieren. En dan zijn er nog de Smulroutes. Trek de wandelschoenen aan voor een route van tien kilometer of pak de fiets voor een route van veertig kilometer. Als het weer niet meewerkt kun je ook altijd met de auto gaan.


Bekijk meer wandeltochten

Tips voor online evenementen?

Heb jij met je theatergezelschap, met je koor of met je museumcollega's een initiatief bedacht dat erop gericht is om de culturele sector een beetje een boost te geven of om cultuur vanuit huis toegankelijk te maken in deze moeilijke tijden? Schroom dan niet om tips te sturen naar redactie@vanplan.nl of zelf in te voeren via onze selfservice module.

We willen nog benadrukken dat we niet zouden kunnen bestaan zonder alle mooie initiatieven en evenementen die in de Noordelijke provincies worden georganiseerd. In deze periode willen we dan ook iedereen een hart onder de riem steken en sterkte wensen. Wanneer er weer tijden aanbreken waarin alle evenementen mogelijk zijn, willen wij er dan ook weer naar streven om alle uitjes voor je op een rij te zetten.


Meer informatie over de huidige situatie

Meer online initiatieven

Er zijn gelukkig genoeg initiatieven die worden opgezet om cultuurliefhebbers deze komende periode door te helpen. Bekijk in het overzicht meer activiteiten die je online kunt ondernemen.