Bezoek het Keatsmuseum met Passe-Partout Friese Musea

9 juli 2021 t/m 31 december 2021, Keatsmuseum in FRANEKER

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het Keatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland en ook het enige museum in Nederland over de kaatssport. Het kaatsspel wordt wereldwijd gespeeld. Al heeft ieder land wel zijn eigen gewoonten en spelregels. Friesland heeft zijn eigen variant. Het Friese spel is vooral in het noorden van de...

Lees meer

Het Keatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland en ook het enige museum in Nederland over de kaatssport.

Het kaatsspel wordt wereldwijd gespeeld. Al heeft ieder land wel zijn eigen gewoonten en spelregels. Friesland heeft zijn eigen variant. Het Friese spel is vooral in het noorden van de provincie populair, maar ook in steden als Amsterdam, Den Haag, Groningen, Dronten, Hilversum en Hank-Dussen wordt het spel beoefend.

Wat is kaatsen?

Kaatsen is een balspel met 2 teams (parturen) van 3 spelers die tegen elkaar op gras een wedstrijd spelen. Het ene team verzorgt de opslag en de andere partij staat in het perk klaar voor de retourslag.

Je zou het kunnen vergelijken met tennis. Alleen wordt de bal dan met de blote hand opgeslagen en met een want weer teruggeslagen. En ook krijg je niet na elke slagenwisseling meteen punten, maar zijn er uitgestelde (nog niet besliste) punten. Dit heet een kaats of in het Fries een keats.

In ons museum wordt het spel uitgebreid uitgelegd.

Collectie

De collectie is in 1972 begonnen met een schenking van kaatsfoto’s en attributen van kaatsers die verzameld waren door de Franeker kastelein Schelte Dijkstra.

In de periode daarna werd door een speciaal daarvoor benoemde museumcommissie de bestaande collectie uitgebreid. Vooral vanaf 1995 - toen het museum een eigen onderdak kreeg - werd de collectie enorm uitgebreid.

Zo vindt u in het museum naast vaandels, attributen, foto’s ook kaatsprijzen van aardewerk en zilver.

Locatie

Het museum aan de Voorstraat 76 ligt in het historische hart van de stad Franeker dat veel te bieden heeft op het gebied van toerisme.

Het Keatsmuseum ligt in een regio die van oudsher bekend is met de kaatssport. Sporen daarvan zijn zowel fysiek als in verhalen aanwezig.

Op een steenworp afstand van het museum, op het Sjûkelân wordt sinds 1856 op de vijfde woensdag van juli de jaarlijkse kaatswedstrijd van de Koninklijke Permanente Commissie georganiseerd. Er staan twee torens aan de oostzijde van het kaatsveld, die refereren aan het Sjaerdemaslot dat tot 1727 op deze plaats stond.

Naast het Sjûkelân is het Bondsbureau gevestigd van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond. Deze drie instellingen vormen een eenheid bij de promotie van de kaatssport bij jeugd en senioren.

Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 9 juli 2021 t/m vrijdag 31 december 2021

dinsdag : 13:00-17:00
woensdag : 13:00-17:00
donderdag : 13:00-17:00
vrijdag : 13:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Toelichting: vanaf 1 okt alleen op vr en za geopend.

di 13 juli 2021 : 13:00 - 17:00

Toelichting: vanaf 1 okt alleen op vr en za geopend.

Waar is het?

Keatsmuseum
Voorstraat 76
8801 LE FRANEKER
0517 859 291
www.keatsmuseum.frl
info@keatsmuseum.frl

€ 15,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen