geannuleerd

WaterWereld

9 juli 2021 t/m 30 december 2021, Jopie Huisman Museum in WORKUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

WaterWereld is onze tijdelijke expositie voor 2020 & 2021. Het idyllische Friese merengebied, door Jopie en andere kunstenaars prachtig vastgelegd, staat hierin centraal. Dompel je onder in de schoonheid van misschien wel het mooiste stukje Nederland. Welkom in WaterWereld! WaterWereld - de exposit...

Lees meer

WaterWereld is onze tijdelijke expositie voor 2020 & 2021. Het idyllische Friese merengebied, door Jopie en andere kunstenaars prachtig vastgelegd, staat hierin centraal. Dompel je onder in de schoonheid van misschien wel het mooiste stukje Nederland. Welkom in WaterWereld!

WaterWereld - de expositie

Watergevoel
Het Friese water. Iedereen heeft er wel een gevoel bij. Bij het water verandert je perspectief, kom je in andere sferen. Jopie kende dat gevoel als geen ander. Hij kon uren zwerven door de Holle Mar, voor hem de hemel op aarde. ‘Een straal van zes kilometer, groter is mijn wereld eigenlijk nooit geweest, hierbuiten zal ik nooit schilderen.' Speciaal voor de tentoonstelling is een selectie gemaakt van zijn mooiste waterlandschappen. '

Inspiratie
Het Friese water heeft ook vele andere kunstenaars geïnspireerd. Wij zijn blij met de medewerking van: Willem van Althuis, Gerrit Benner, Marije Bouman, Abe Gerlsma, Evert de Graaf, Reinder Homan, Tjibbe Hooghiemstra, Jan Kleefstra, Jan van der Kooi, Christiaan Kuitwaard, Jan Planting, Jentsje Popma, Rienold Postma, Jan Roos, Jelle Schotanus, Jan Snijder, Jonas Snijder, Sjoerd de Vries en Ids Wiersma.

'Het gevoel dat deze tentoonstelling 'WaterWereld' oproept, is rust en intimiteit. Het woord 'sereen' komt in mij op. De kunst gaat over water: helder en klaar, doorzichtig. Soms schijnt het zwart, maar massief is het niet. Tegelijk zie je de lucht boven het water, het weer dat er aankomt. Het land dat leeg ligt, dichtbij in Fryslân.'
Karen Bies, Omrop Fryslân

Audiotour
Jopie was een rasverteller, hij kon net zo bevlogen praten als schilderen. Met zijn uitspraken en verhalen - die te horen zijn in de audiotour - weet hij de museumbezoekers écht te raken. Ook de andere kunstenaars doe exposren in WaterWereld vertellen in de audiotour over hun drijfveren.

Aquarellen
Waterlandschappen in ‘waterverf’: het is een intrigerende combinatie. Om die reden is het Jopie Huisman Museum een bijzondere samenwerking aangegaan met het International Watercolor Society Holland en de Noordelijke Aquarellisten. Op uitnodiging van het museum trokken afgelopen zomer tien aquarellisten naar Friesland om de sfeer van het water ‘in water’ te vangen. Dorota Bousquet, Riny Bus, Hans Groeneveld, Gerard Hendriks, Carla de Korte, Johan Meeske, Jan Min, Marjan Nagtegaal, Hannie Rieuwerts, Jan Velthuis nemen de bezoeker mee in hún watergevoel.

Cultureel programma
Het Jopie Huisman Museum organiseert het hele jaar door activiteiten rond de tentoonstelling: van aquarelworkshops tot excursies, van vaartochten tot thema-avonden en van natuurwandelingen tot masterclasses. Hierin spelen de drie thema’s van Jopie’s kijk op het leven een toonaangevende rol: duurzaamheid, natuurbeleving en mededogen. Klik hier voor het programma! Welkom!

Het Jopie Huisman Museum dankt de kunstenaars, particulieren, Museum Belvédère, Museum Drachten, Fries Museum, Provincie Fryslân en Tresoar voor het beschikbaar stellen van werken voor de tentoonstelling.

WaterWereld is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Mondriaan Fonds, Stichting Zabawas, Stichting Jonkvrouwe J.E.J. Bas Backer en het Willem en Roos Derks Fonds namens het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

WaterWereld-team
Samenstelling, teksten & projectleiding: Annemieke Schors
Fondsenwerving: Norma de Goederen
Vormgeving: Studio Public (Koen Vorst & Guus Boudestein)
Techniek, transport & uitvoering: Meint Pebesma, Henk Hooghiemstra & Geert Wind
Staf, vrijwilligers en bestuur Jopie Huisman Museum.Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 9 juli 2021 t/m donderdag 30 december 2021

zondag : 11:00-17:00
maandag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00
zo 11 juli 2021 : 11:00 - 17:00

Waar is het?

Jopie Huisman Museum
Noard 6
8711 AH WORKUM
0515 543131
www.jopiehuismanmuseum.nl
info@jopiehuismanmuseum.nl

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen